Image alt text 1

Image description 1

Image alt text 2

Image description 2

Waarschuwing

Waarschuwing

Er is een ongeldige configuratie gevonden. Neem contact op met de beheerder.

 
SUCCESVERHAAL - Fontijne Presses

Alleen het beste is goed genoeg

Wat hebben producten die gebruikt worden bij defensie, in medische toepassingen, in de lucht-ruimtevaart en in de Formule 1 met elkaar gemeen? Dat ze veilig zijn. Zo veilig dat er geen ongelukken gebeuren, veroorzaakt door ondeugdelijk materiaal.

Opdracht

Fontijne Presses B.V. uit Delft levert persen voor onderzoek naar de kwaliteit van polymeer, rubber en composiet. Voor het optimaliseren van een van de lijnen is Fontijne Presses op zoek gegaan naar digitale uitleesunits, nauwkeurige thermokppels en betrouwbare drukmeettechniek.

Polymeer, rubber en composiet worden tegenwoordig veel toegepast in huishoudelijke, medische en industriële gebruiksartikelen. De persen van Fontijne Presses worden ook ingezet in o.a. de lamineer- en houtindustrie, universiteiten en onderzoekscentra.


Productieproces

Om de kwaliteit van rubber te onderzoeken wordt in onderzoekscentra een monster uit de productiebatch gehaald en in een matrijs geperst. Vervolgens dient het monster eerst gevulkaniseerd te worden (bijvoorbeeld volgens de ASTM D 3182 norm), waarna het klaar is om te worden gebruikt voor rekproeven, of voor testen op dichtheid, Mooney viscositeit, as-gehalte, broom- en chloorgehalte.

De platenpersen van Fontijne Presses kunnen worden ingezet voor het maken van PE, PP, PS en ABS-polymeermonsters. Om de fysische eigenschappen van polymeren nauwkeurig te kunnen bepalen zijn immers monsters nodig die onder gecontroleerde omstandigheden- en conform internationale normen worden samengeperst. Naderhand kunnen hiermee dan eigenschappen als treksterkte, buiging en impact worden getest. Bovendien worden geperste polymeermonsters ook gebruikt voor kleurtesten, verwering en XRF-analyse.

De persen van Fontijne Presses worden tevens ingezet voor het onderzoek naar composietmaterialen. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit meerdere componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld zoals glasvezel, aramide, koolstofvezel en nanotubes. Koolstofnanotubes hebben veel interessante eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen onder andere in de nanotechnologie, elektronica, en optica. Glasvezelversterkte constructies worden veel toegepast in de vliegtuig- en scheepsbouw. Denk aan rompen van snelle jachten en vliegtuigen. Het door Fokker geproduceerde Glare, een composiet bestaande uit glasvezel en aluminium, wordt ingezet in de Airbus A380.

Koolstof vezelversterkte constructies hebben een hoge stijfheid en worden onder meer in de Formule 1 ingezet. Ook racefietsen zijn vaak voorzien van deze constructie. Aramideversterkte constructies hebben een hoge slagvastheid en taaiheid en worden toegepast bij kogelwerende vesten en deuren.

Alleen het beste is goed genoeg I Fontijne

Oplossing

Fontijne Presses heeft de LabManual 50 ontwikkeld in aanvulling op de bestaande serie volautomatische persen. Het bedrijf beschikt over persen met verschillende configuraties en in verschillende uitvoeringen tot aan volledig maatwerk om de juiste oplossing voor iedere toepassing te kunnen bieden. 

De LabManual 50 een handbediende hydraulische laboratoriumpers. Dankzij het compacte formaat en het beperkte gewicht kan de LabManual 50 gemakkelijk op elke laboratoriumtafel worden geïnstalleerd om monsters voor te bereiden voor kwaliteitscontrole en R&D-doeleinden.

Project resultaat

Digitale regel- en uitleesapparatuur van JUMO

Deze kleinere LabManual 50 pers is met name ontwikkeld voor het persen van dunne lagen voor FTIR analyses of voor de bereiding van PB1-reactormonsters. De LabManual 50 biedt een eenvoudige en snelle werking en is speciaal gericht op toepassingen waarbij meerdere malen geperst moet worden om een homogeen materiaal te verkrijgen, of om zich te ontdoen van het monstermateriaal De LabManual 50 kan persbehoeften tot 50 kN en 200 °C aan, maar laat ook het gebruik van veel lagere sluitkrachten toe.
Hoewel de LabManual 50 handmatig bediend wordt, biedt het meerdere digitale bedieningen en uitlezingen, zoals een digitale temperatuurregelaar en een PID-regelsysteem. Het apparaat heeft ook een geïntegreerd LCD scherm, waarop de sluitkracht wordt weergegeven die door de handpomp is ingesteld.
In deze en in de grotere uitvoeringen uit de LabManualserie heeft Fontijne Presses gebruik gemaakt van digitale bedien- en uitleesunits van JUMO. De CE-gecertificeerde LabManual 50 is ontworpen met het oog op veiligheid, terwijl het ergonomische ontwerp en de eenvoudige bediening het leven van laboratoriumtechnici eenvoudiger maken.