Image alt text 1

Image description 1

Image alt text 2

Image description 2

Succesverhaal - Terbeke

Procesoptimalisatie in de voedingsmiddelenindustrie

Gemiddeld wordt in Nederland per dag tussen de 15-20 gram vleeswaren gegeten. De omzet bedraagt circa 1,3 miljard euro per jaar, aldus de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie. De meeste vleeswaren worden vooral voor de binnenlandse markt en de direct omliggende lidstaten binnen de EU geproduceerd. Uitzondering hierop zijn de vleeswaren in blik (conserven) die vanuit Nederland over de gehele wereld worden verkocht.

Opdracht

Om ervoor te zorgen dat vleeswaren voor consumptie vers en houdbaar blijven, wordt het onder specifieke omstandigheden verwerkt en verpakt. Producent van fijne vleeswaren Terbeke Offerman uit Borculo weet als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. 


Samenwerking

Terbeke Offerman is producent en verpakker van fijne vleeswaren voor de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland met verschillende productievestigingen in België en Nederland (Borculo). Naast fijne vleeswaren is het bedrijf marktleider in koelverse lasagne in tal van Europese landen. Terbeke Offerman levert ook gevogelte, quiches, kookhammen, paté en pizza's. Het bedrijf heeft 100 medewerkers in dienst. Voor procesoptimalisatie van één van de productielijnen heeft Terbeke Offerman gebruik gemaakt van automatiseringstechniek van JUMO.


Netjes verpakt voor thuis

Verpakte vleeswaren meenemen uit de supermarkt is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Voordat het product in de schappen ligt is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Altijd vanuit het oogpunt, dat de consument ten alle tijden geniet van zijn/haar favoriete vleeswaar. Bij verse vleeswaren begint dit bijvoorbeeld al bij het schaaltje. Afhankelijk van het soort vleeswaar is er een keuze uit diverse groottes, kleuren, wel of geen verhoging in het schaaltje dat zorgt voor het gemakkelijk afhalen van plakjes vlees. Net zoals het gebruik van tussenvelletjes en de manier van opleggen voor het gemakkelijk afhalen van de plakjes.

Hersluitbare verpakkingen zorgen ervoor dat de vleeswaren netjes in de verpakking bewaard kunnen worden. Bij vleeswaren verpakt in blik kan het product maanden en zelfs jaren goed blijven. Afhankelijk van de gezinssamenstelling verschilt de inhoud per verpakking. Van portiepack tot family pack, voor ieder wat wils.

Terbeke Offerman: producent en verpakker van fijne vleeswaren

Oplossing

Autoclaaf voor stoomkoken

Voor het conserveren van in blik verpakte vleeswaar zoals Frankfurter worst maakt Terbeke Offerman momenteel gebruik van 4 autoclaven. Een autoclaaf is een ketel waarin door middel van druk en stoom (temperatuur) het blik met inhoud wordt gesteriliseerd. Dit betekent dat niet alleen de bacteriën gedood worden, maar ook de sporen die bacteriën maken. De besturing van de autoclaven is in handen van JUMO. Terbeke Offerman heeft JUMO gevraagd deze te updaten naar PLC procesbesturingstechniek.


Procesautomatisering met JUMO mTRON T

In deze toepassing zijn voor vier autoclaven de aanwezige DICON 1001 programmaregelaars van JUMO vervangen door JUMO mTRON T. Dit automatiseringssysteem is voorzien van PLC techniek en bevat naast een CPU, vier regelaar modules, twee analoge modules en een touchscreen HMI. De CPU (central processing unit) bevat de programma functie, het functionele programma (PLC) van de toepassing bij Terbeke Offerman en beheert de proceswaarden van het totale systeem. In de regelaar module worden twee van de vier PID regelaars gebruikt. De PID regeling zorgt ervoor dat op zeer snelle en nauwkeurige wijze de gewenste temperatuur en druk in de autoclaaf wordt bereikt en behouden voor de duur van het stoom kookproces. De HMI (human machine interface) van JUMO mTRON T toont van de vier autoclaven de op zichzelf staande  programmagevers voor de temperatuur en drukmeting. Als SCADA systeem wordt gebruikt gemaakt van SVS3000, de interface voor de visualisatie van de procesbesturing en het vast leggen van de kook batches.





Voor Terbeke Offerman heeft de procesoptimalisatie met JUMO geleid tot een duidelijke
procesweergave.

Project resultaat

De procesoptimalisatie met JUMO heeft voor Terbeke Offerman geresulteerd in een overzichtelijke procesweergave waarbij programmadata en programmacurves duidelijk worden weergegeven. Ook kunnen de programmacurves onafhankelijk van elkaar gestart en gestopt worden op de HMI. Alle data, events en alarmen worden vastgelegd in SVS3000.