Insert your alternative text
Geschiedenis

Reis met ons mee door de geschiedenis van JUMO België

JUMO - Uw partner voor automatisering en meet- en regeltechniek. M.K. Juchheim, nu JUMO GmbH & C° KG, werd in 1948 in Fulda (Duitsland) opgericht en begon met de productie van glasthermometers en contactthermometers.

Vandaag stelt de groep wereldwijd tot 2.000 mensen tewerk en is aanwezig op alle wereldmarkten. De Belgische onderneming JUMO Automation SRL werd opgericht in 1971 en is gevestigd in Eupen. Er werken momenteel 42 mensen die de drie landstalen spreken. Het bedrijf is nog steeds in handen van de stichtende familie JUCHHEIM.

De JUMO als geheel heeft drie bijzondere kenmerken:
- Een hoge productiediepte. Dit maakt een goed kostenbeheer en kennis van alle aspecten van de productie mogelijk.
- JUMO ontwikkelt haar eigen producten. Het aantal aangepaste instrumenten bewijst dat wij aandacht hebben voor de behoeften van onze klanten.
- Ons motto bij JUMO is: "Denk globaal, handel lokaal". Dit betekent dat 12 dochterondernemingen - waaronder JUMO Automation Eupen - niet alleen over een verkoopafdeling beschikken, maar ook over eigen produktiefaciliteiten en een competente technische dienst. Onze "temperatuursensor" productieafdeling staat elke dag voor dezelfde uitdaging om aan de eisen van de klant te voldoen. Onze specialiteit is productie op maat en just-in-time levering. Wij beschikken zowel over moderne productiemethoden als over ervaren en bekwaam personeel om aan alle verwachtingen van onze klanten te voldoen. De bekroning van deze voortdurende ontwikkeling? Het winnen van de FACTORY OF FUTURE 2020 award.
Naast de reparatie van onze apparatuur ontwikkelt onze technische afdeling programma's, voert zij inbedrijfstellingen uit, verzorgt zij de opleiding en ondersteuning van onze klanten in geval van technische problemen, enz.

Zonder twijfel is JUMO Automation een sterke partner die u zal begrijpen en ondersteunen in uw behoeften of projecten. Niet alleen door onze ervaring en moderne technologie, maar ook door onze klantgerichtheid en nabijheid. Bovendien hebben wij ons de laatste jaren verder ontwikkeld, niet alleen door onze productportefeuille uit te breiden, maar ook door onze verantwoordelijkheid op te nemen als een sterke en betrouwbare partner voor uw complete engineeringoplossingen.


Moritz Kurt Juchheim richt in 1948 onder de naam M.K. JUCHHEIM, het huidige JUMO GmbH & Co. KG op in Fulda, Duitsland. Het begon allemaal met 6 werknemers op een productieruimte van 350 m² met de productie van glas(contact)thermometers. Moritz Kurt Juchheim werd geboren op 4 juli 1910 Ilmenau, Duitsland, waar zijn vader al thermometers maakte. Hij heeft zich vanaf het begin gericht op hoogwaardige instrumenten en de best mogelijke klantenservice. De naam JUMO is afgeleid van de initialen van de oprichter van het bedrijf.

Van glazen thermometer tot sensor - van Fulda tot Europa

1949-1979

Zelfs vóór de oprichting van twee Duitse staten, was de thermometerfabriek "M.K. Juchheim" al gevestigd in Fulda en exposeerde het bedrijf al op de Hannover Messe. Konrad Adenauer werd bondskanselier en in de economische wonderjaren bloeide ook JUMO op.

In 1952 was het aantal medewerkers gegroeid van 6 naar 10 en tegen 1970 was dit cijfer zelfs vertienvoudigd. Ook het productieoppervlakte nam toe van 350 tot 12.000 m². In 1966 werd gestart met de productie van platinaglassensoren en ook elektronische meet- en regelapparatuur werd aan het portfolio toegevoegd. Vanaf 1971 begon de internationalisering, de eerste dochteronderneming werd in België werd opgericht.


Nieuwe ontwikkelingen tot aan de robot

1980-1989

Terwijl de "Rubik's Cube" van Erno Rubik een cultus wordt, ontwikkelt JUMO zijn servicegebied verder en biedt deze voor het eerst voor metaalbewerking en elektronische assemblages voor externe klanten aan. Ook het gebied van de vloeistofanalyse wordt uitgebreid.

En net als Duitsland het 17-jarige tennistalent Boris Becker toejuicht, overlijdt Peter Juchheim, de oudste zoon van de oprichter van de onderneming Moritz en sinds 1965 naast hem algemeen directeur, in 1985. Zijn jongere broer en huidig algemeen directeur Dipl.-Ing. Bernhard Juchheim neemt zijn plaats in. In 1989, het jaar van de val van de Berlijnse Muur, realiseert JUMO ook een doorbraak: voor het eerst worden robots ingezet voor temperatuurmeting.


Wereldwijde groei dankzij high-tech

1990-1999

De Duitse regering verhuist van Bonn naar de oude en tegelijkertijd nieuwe hoofdstad Berlijn, en de ontwikkelingsafdeling van JUMO neemt haar intrek in een nieuw gebouw. In de loop der jaren heeft dit hightech apparaten, slimme transmitters voor procescontrolesystemen, bustechnologie en de modernste visualisatiesoftware opgeleverd. Zo komt in 1997 het automatiseringssysteem JUMO mTRON op de markt.

Na de oprichting van het JUMO opleidingscentrum in 1995, moet de familie Juchheim een nieuw verlies accepteren: In 1996 overlijdt de oprichter van de onderneming, Moritz Juchheim.



Automatiseringssystemen, nieuwe doelgroepen en nieuwe markten

2000-2009

Het nieuwe millennium begint niet met een crash, maar voor JUMO met een record: Het bedrijf behaalt voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Wanneer in 2002 ook de Europese munt als contant geld wordt ingevoerd, neemt JUMO het nieuwe verkoop- en productiegebouw voor de productlijn temperatuursensortechniek met een totale oppervlakte van 4.680 m² in het industriepark Eisweiher in gebruik.

In 2003 wordt de merknaam JUMO de bedrijfsnaam en wordt Dipl.-Kfm. Michael Juchheim bedrijfsleider naast zijn vader Bernhard. JUMO groeit op de Aziatische en Oost-Europese markten en weet met complete automatiseringssystemen nieuwe doelgroepen aan te boren.


Kunststoffen en uitstekende groei

2010-2020

Nu het decennium ten einde loopt, heeft JUMO wereldwijd meer dan 2.000 mensen in dienst en blijft het bedrijf uitbreiden. De certificering van het DKD-laboratorium door de Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH (DAkkS) opent de deur voor nieuwe diensten. Het nieuwe logistieke centrum voor inkomende goederen wordt in 2012 geopend, en in 2013 wordt een terrein van 100.000 m² aangekocht voor een nieuwe fabriek voor de productie van sensoren.

In 2016 doet JUMO zijn enige overname tot nu toe en neemt PGT Thermprozesstechnik GmbH over. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van innovatieve kunststof temperatuursensoren en is al jarenlang systeempartner van JUMO. JUMO heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor haar bovengemiddelde groei en als voorbeeldige werkgever.

In 2020 wordt Dimitrios Charisiadis benoemd tot derde algemeen directeur. Hij is verantwoordelijk voor "Verkoop, Ontwikkeling en Productie". Bernhard Juchheim zal verantwoordelijk zijn voor "Human Resources", Michael Juchheim voor "IT en Financiën".